Stavební a investorské noviny - 5/2013 - page 28

STAVEBNÍ A INVESTORSKÉ NOVINY
28
Hygiena v potravinářství
Pro budovy, kde se skladují,
zpracovávají či distribuují potravi-
ny, je velmi důležitým aspektem hy-
giena pro zachování zdraví a preven-
ci nemocí.
Směrnice EU o hygieně a potra-
vinách (10883/92) vyžaduje, aby
všechny vnitřní prostory v budovách
v potravinářství byly světlé, hlad-
ké, nepropustné pro vlhkost, čisti-
telné, omyvatelné a bez míst, kde by
se mohla udržovat špína. Na zákla-
dě těchto předpisů kompetentní úřad
pro životní prostředí posuzuje vhod-
nost konstrukce pro budovy určené
k potravinářským účelům.
Montované haly z ocelové kon-
strukce opláštěné sendvičovými pa-
nely jsou nejvhodnějším řešením pro
potravinářské účely, protože otevřené
ocelové konstrukce MONT-KOVO
i kvalitní sendvičové panely zaruču-
jí snadnou údržbu a vyhovují všem
hygienickým předpisům. Sendvi-
čové panely s jádrem z tuhého po-
lyuretanu jsou vyplněny netoxic-
kou homogenní izolací s uzavřenými
póry, což zabraňuje množení hmy-
zu a růstu plísní. Navíc tato izolace
nevykazuje tepelné mosty, což za-
braňuje možnosti jakékoli konden-
zace vody. Veškerá napojení jednot-
livých sendvičových panelů jsou při
montáži opláštění dokonale utěsně-
V loňském roce vyrostla v obci Telnice u Brna
krásná nová montovaná ocelová hala pro
společnost LCT, a. s., která se zabývá výrobou
těstovin a nudlí. Prosperující společnost s rostoucím
potenciálem a potřebou rozšíření stávajících
prostor oslovila společnost MONT-KOVO, spol. s r. o.
s požadavkem výstavby nové ocelové haly, která by
splňovala veškeré přísné normy týkající se hygieny
v potravinářském průmyslu.
na dle hygienických norem těsnicími
páskami, tmely a výplněmi tak, aby
chránila budovu před jakýmkoli pro-
nikáním vzduchu či vlhkosti. Send-
vičové panely jsou dostatečně pevné,
což zabraňuje porušení těsnění.
Dispoziční řešení haly
Hala LCT Telnice byla v příprav-
né fázi dokonale přizpůsobena potře-
bám investora, který do ní požadoval
umístit nové výrobní technologie pro
výrobu nudlí. Hala se skládá z vý-
robní a dvoupatrové administrativní
části. Šířka haly je 30 metrů, délka
97 m, výška výrobní části činí 6 m
resp. 9 m u administrativní části.
Konstrukce výrobní haly je oce-
lová, zatímco administrativní ha-
la je kombinací zděné a ocelové
konstrukce opláštěné ze sendvičo-
vých panelů. Patro bylo řešeno sys-
témem vaznic, na které byl položen
trapézový plech a ten následně vy-
lit betonem o vrstvě 8 cm. Z důvo-
du velkého rozponu haly a možnosti
odlehčení konstrukce, byla navrže-
na podepřená konstrukce HEA slou-
py uprostřed ocelových rámů, díky
kterým je ocelová konstrukce eko-
nomičtější.
Původně bylo na výběr něko-
lik barevných kombinací – žluto-
-červená, žluto-modrá a vítězná
stříbrno-modrá kombinace (RAL
Montované haly
– bezpečí pro potraviny
9006 a RAL 5010), která je velmi
elegantní a nadčasová. Okna, dve-
ře a vrata jsou také barevně sladě-
ny tak, aby byl zachován jednotný
vzhled haly. Velmi ekonomicky je
také řešen provoz haly. Hala je do-
statečně prosvětlená denním svět-
lem díky velkému množství oken
jak v administrativní části, tak
v prostorách výrobní haly, kde je
navíc instalován střešní hřebeno-
vý světlík o rozměru 3x60 metrů
s ventilačními otvírkami a elektric-
kým motorem na otevření či zavření
D08/230 V, zdvihem 300 mm a či-
dlem proti dešti a vodě.
Hala byla projektována tak, aby
vyhověla požadavkům zvýšené po-
žární odolnosti. Jedna část haly by-
la proto opláštěná minerálním send-
vičovým panelem KS 1150 FR 150,
který je vyplněn nehořlavou mine-
rální vlnou. Ostatní části haly byly
opláštěny velmi kvalitním sendvi-
čovým panelem KS 1000 RW 100
(tloušťka 100 mm) na střeše a pane-
lem KS 1150 RW 80 (tloušťka
80 mm) na bocích.
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,...40
Powered by FlippingBook